Renovering del 9 - Nya handtag: Ett nytt stort handtag

07.10.2024

Det stora handtaget krävde betydligt mindre grubblande och uppfinnande än det främre, eftersom sågen hade sitt stora handtag i behåll. Däremot hade det helt klart gjort sitt, det var slitet och rejält maskätet.

Jag använde virke av samma björk som i det främre handtaget. Jag började med att yxa till ett hyfsat rakt ämne, som jag sedan hyvlade 8-kantigt så att mittdelen skulle få samma form som på det gamla handtaget. Sedan satte jag upp det in min hemmabyggda trampsvarv och svarvade greppytorna runda, också det som på originalet. Slutligen behandlade jag handtaget med linolja och terpentin.

Järndelen av skaftet hade också det sett bättre dagar, det var väldigt rostigt och illa böjt, men skulle gå att rädda. Jag brände bort det gamla trähandtaget i ässjan, så det blev verkligen återbruk när det fick agera bränsle till smidet. Jag rätade upp handtaget och smidde ut en ny pigg i änden där handtaget träs på, eftersom den gamla gått av. I den ände som man skruvar fast på sågbladet fanns stora rosthål och det fattades järn på flera ställen. Jag fyllde ut med extra plåt och svetsning. När jag var klar med smidet linoljebrände jag alltihop. När oljan kokar in i järnet så blir det som ett segt skinn utanpå, som ger ett väldigt bra rostskydd. Jag tänker inte låta alltihop bli lika rostigt igen, när jag lagt ner så mycket arbete på att rädda delarna.

Sedan var det dags att passa ihop trä och järn. Jag glödgade järnet i ässjan och brände fast trähandtaget. Det är en teknik som både ger en perfekt passform och som går snabbare än att borra och fila. Slutligen vek jag piggarna, så sitter handtaget helt säkert fast, som nitat. Sedan kunde jag sätta fast handtaget på sågbladet med den gamla spännskruven jag lyckats rädda. Så var det stora handtaget klart och sågen komplett.

/Bobbie Hermansson


Vid pennan

Kajsa Skarheden